top of page

Taken Luchtmacht

​

De Koninklijke Luchtmacht is een modern en technologisch krijgsmachtdeel dat wereldwijd actief is. De luchtmacht ondersteunt bestrijding van internationale onrust en biedt ook hulp bij rampen. In Nederland zorgt ze vooral voor veiligheid vanuit de lucht. Hiervoor beschikt de Koninklijke Luchtmacht  over hoogopgeleid personeel en moderne vliegtuigen, helikopters en andere wapensystemen.

​

Operaties in het buitenland

Bij internationale conflicten speelt de luchtmacht een belangrijke rol. De vliegtuigen en helikopters zorgen voor veiligheid en transport door de lucht. Ook met een vliegtuig of helikopter kan men grondtroepen ondersteunen aangezien een vliegtuig of helikopter meer kan zien dan een grondtroep. Ook werkt de Koninklijke Luchtmacht samen met de NAVO, een samenwerkingsverdrag tussen veel landen waarmee vrede en veiligheid in Europa en andere landen bewaart worden.

​

Noodhulp bieden

Ook helpt de Koninklijke Luchtmacht slachtoffers van rampen of oorlogsgeweld. Met deze operaties helpen ze vaak andere landen wat zorgt voor bevordering van handel en andere zaken. Ook kunnen ze nood hulp bieden in Nederland. Denk maar aan de watersnoodramp van 1953.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

Luchtmacht in Nederland

Binnen Nederland draagt de luchtmacht dag en nacht bij aan veiligheid:

  • Jachtvliegtuigen (F-16 en sinds kort F-35) staan paraat voor het beschermen van het luchtruim.

  • Patrouillevliegtuigen voeren kustwachttaken uit.

  • De militaire luchtverkeersleiding draagt bij aan een veilig, ordelijk en vlot verloop van het vliegverkeer.

  • Transporthelikopters blussen grote branden of vervoeren mensen en materieel bij calamiteiten.

  • Gevechtshelikopters ondersteunen opsporingsacties van politie of Openbaar Ministerie.

​

De ruimte in

Ook houd de Koninklijke Luchtmacht zich sinds de 21ste eeuw steeds meer bezig met ontwikkeling van satellieten en raketten. Defensie gebruikt bijvoorbeeld meer eigen satellieten. Zo is de Luchtmacht voor militaire communicatie minder afhankelijk van commerciële bedrijven. En de dreiging van raketten komt niet alleen meer vanaf de grond of uit de lucht. Maar ook via of vanuit de ruimte. 
Daarmee komt ook de ruimte steeds meer in beeld als gebied om Nederland en andere landen  te verdedigen.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

© 2016 by Tristan Müller en Lod Vaessen

bottom of page